- Kurzy senzorického hodnotenia alkoholických nápojov, potravín a obalov a kozmetických výrobkov
- Prírodovedecké experimenty pre stredoškolákov
- Základy polygrafie
- Laboratórne cvičenia pre stredoškolských učiteľov prírodovedných predmetov
- Seminár pre stredoškolských učiteľov prírodovedných predmetov
Kurzy senzorického hodnotenia alkoholických nápojov, potravín a obalov a kozmetických výrobkov
SENZORICKÉ LABORATÓRIUM
Oddelenie výživy a hodnotenia kvality potravín
Ústav potravinárstva a výživy
Fakulty chemickej a potravinárskej technológie, Slovenskej technickej univerzity v Bratislave
Radlinského 9, 812 37 Bratislava
organizuje kurzy Senzorického hodnotenia potravín, obalov a alkoholických nápojov už viac ako 20 rokov a doteraz bolo uskutočnených už vyše 180 kurzov.
V tejto tradícii pokračujeme a záujemcom ponúkame nasledovné kurzy senzorického hodnotenia:
Senzorické hodnotenie alkoholických nápojov (akreditované Ministerstvom školstva SR) v moduloch:
Senzorické hodnotenie vína (pozrite aj Kam za vínom, Vinotéky & Vinárne)
Senzorické hodnotenie destilátov (pozrite aj Pálenice)
Senzorické hodnotenie piva (pozrite aj O pive)
Senzorické hodnotenie potravín a obalov (akreditácia)
a
Senzorické hodnotenie kozmetických výrobkov (akreditované MŠ SR)
Naše kurzy absolvovala väčšina našich popredných výrobcov potravín a nápojov , predajcov potravín a nápojov, ale aj pracovníkov kontrolných zložiek z oblasti štátnej služby a z oblasti verejnej správy. Počas laboratórnych cvičení, ktoré tvoria prevažnú časť kurzu, pripravíme frekventantov kurzu na to, aby dobre zvládli používané techniky a metódy hodnotenia, ako i záverečné preskúšanie pre získanie certifikátu „Osvedčenie vybraného posudzovateľa“ v zmysle normy ISO 8586 a jej novely ISO 8586/C1.
Po absolvovaní 2 dňového kurzu (osnova pre dvojdňový kurz) frekventanti dostanú Osvedčenie o absolvovaní kurzu, ktoré má neobmedzenú platnosť a Osvedčenie vybraného posudzovateľa podľa ISO 8586 a novely ISO 8586/C1, ktoré má platnosť 3 roky (požaduje sa pri akreditácii skúšobných laboratórií a pod.)
Ponúkame aj 1 dňové školenia (osnova pre jednodňový kurz), ktoré je výlučne určené pre tých účastníkov kurzov senzorického hodnotenia , ktorí v minulosti absolvovali 2 dňový kurz a po 3 rokoch od termínu absolvovania kurzu si potrebuj obnoviť platnosť certifikátu Osvedčenie vybraného posudzovateľa podľa ISO 8586 a novely ISO 8586/C1.
Na organizovaní kurzov sa okrem pedagogických pracovníkov potravinárskych oddelení FCHPT STU podieľajú aj významní odborníci z praxe.
V prípade záujmu pošlite vyplnenú prihlášku (mailom na nižšie uvedené mailové adresy).
V prípade väčšieho záujmu môžeme kurzy podľa potreby opakovať prípadne termíny prispôsobiť Vašim požiadavkám.
Podrobnejšie informácie o kurzoch senzorického hodnotenia Vám poskytnú:
Pani Gabriela Sisáková, g.sisakova@zoznam.sk,0905416211
Ing. Vladimír Žúbor, PhD., vladimir.zubor@stuba.sk, 0918 674 197
Prof. Ing. Ľubomír Valík, PhD., lubomir.valik@stuba.sk, 0918 674 518
Prírodovedecké experimenty pre stredoškolákov
ZAŽITE NA VLASTNEJ KOŽI LABORATÓRNE CVIČENIA AKO VYSOKOŠKOLÁCI!!!
Fakulta chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (FCHPT STU) pripravuje pre stredoškolákov zaujímavé laboratórne práce. Laboratórne cvičenia sú určené študentom stredných škôl s cieľom podporiť ich záujem o štúdium prírodovedných odborov, najmä chemických a potravinárskych odborov. Pripravujeme pre nich atraktívne laboratórne práce zo všeobecnej a anorganickej chémie, z organickej chémie, z fyzikálnej chémie, analytickej chémie, biochémie, potravinárskej technológie, ochrany kultúry dedičstva, technológie výroby papiera, ale aj z automatizácie a regulácie v chémii a forenznej analýzy, ktoré budú schopní sami zrealizovať v sprievode svojho učiteľa a pod dohľadom vysokoškolského pedagóga. Absolvovanie vybraných laboratórnych prác prispeje k zvýšeniu praktických zručností pri práci s chemikáliami a bezpečnej práce s nimi v chemickom laboratóriu a tiež pri práci s novou laboratórnou technikou.
Záujemcovia o laboratórne cvičenie Prírodovedecké experimenty pre stredoškolákov sa môžu informovať a prihlasovať priebežne u Ing. Miroslavy Puchoňovej, PhD., alebo Ing. Jaroslavy Maroszovej alebo Ing. Mária Izakoviča, PhD.
Prípadne vyplniť online formulár na základe ktorého Vás budeme kontaktovať.
Kontakty:
miroslava.puchonova@stuba.sk , tel. č.: 0918 674 614 ; 02/59325726
mario.izakovic@stuba.sk, tel. č. 08/52495612
jaroslava.maroszova@stuba.sk, tel. č.: 02 52495614
Konkrétny termín a druh laboratórneho cvičenia sa určí dohodou. Odporúčané termíny sú: január, február, jún a september; počas zimného a letného semestra v obmedzenej miere. Vážni záujemcovia sa najprv záväzne prihlásia a potom im pošleme organizačné pokyny a návody prác.
Prehľad pripravených laboratórnych cvičení :
Názov: Laboratórne cvičenie z automatizácie a riadenia dynamických procesov
Študenti si osvoja základné princípy programovania mikroprocesorov a ich aplikáciu v automatizovanom riadení. Praktické laboratórne cvičenie poskytne užitočné vedomosti a skúsenosti s riadením dynamických procesov.
Obsah:
- Základy programovania mikroprocesorových jednotiek s využitím senzorickej dosky Sensoric Shi-3-ld.
- Riadenie miniatúrnych dynamických laboratórnych procesov.
- Navrhovanie a realizácia jednoduchých a praktických elektronických obvodov riadenia.
Cieľ cvičenia:
- Oboznámiť sa so základmi programovania mikroprocesorových jednotiek a ich použitím v mechatronických aplikáciách.
- Praktické zvládnutie riadenia jednoduchých dynamických procesov.
- Zlepšenie zručností pri tvorbe a zapájaní elektronických obvodov.
Náplň: Výber z prác
Riadenie výšky hladiny v laboratórnych zásobníkoch kvapaliny. Diaľkové ovládanie osvetlenia. Riadenie polohy guľky na naklonenej ploche. Magnetická levitácia. Riadenie robota. Riadenie helikoptéry.
Laboratórne cvičenie sa bude konať v rozsahu 3 – 5 vyučovacích hodín (podľa vybraných experimentálnych prác).
Názov: Laboratórne cvičenie z organickej chémie
Náplň: Výber z prác:
Vonné látky – príprava a ich využitie. Príprava esterov karboxylových kyselín. Príprava esterov kyseliny octovej. Príprava esterov kyseliny salicylovej. Príprava acylpyrínu. Príprava mydla. Izolácia esenciálnych olejov z rastlinných zdrojov.
Laboratórne cvičenie sa bude konať v rozsahu asi 5 vyučovacích hodín.
Názov: Laboratórne cvičenie z biochémie
Náplň: Enzýmy v bežnom živote. Enzýmová hydrolýza škrobu účinkom slinnej α-amylázy.
Laboratórne cvičenie sa bude konať v rozsahu asi 4 vyučovacích hodín.
Názov: Laboratórne cvičenie z fyzikálnej chémie
Náplň: Výber z prác:
Meranie pH roztokov. Kyslosť a zásaditosť nápojov a čistiacich prostriedkov. Meranie vodivosti minerálnych vôd. Stanovenie koncentrácie farebných látok. Sledovanie tepelných efektov počas chemických a fyzikálnych dejov. Meranie veličín je možné aj pomocou laboratórneho meracieho systému CoachLab s rôznymi senzormi (merací systém majú viaceré stredné školy). Modrá fľaša – metylénová modrá ako redoxný indikátor. Dúha v rúrke. Elektrochemické články. Daniellov článok. Voda a jej skupenské premeny. Ľad vo vriacej vode. Zmena teploty varu pridaním soli. Horenie sviečky ako fyzikálnochemický dej.
Laboratórne cvičenie sa bude konať v rozsahu 3 – 5 vyučovacích hodín (podľa vybraných prác).
Názov: Laboratórne cvičenie zo všeobecnej a anorganickej chémie
Cieľ cvičenia:
- oboznámiť sa so základnými operáciami v laboratóriu pri zaujímavých pokusoch
- otestovať si prípravu vybraných anorganických zlúčenín a získať užitočné zručnosti mladého chemika
Náplň: Výber z prác:
Pôsobenie meďnatých zlúčenín na alobal a pozinkované predmety. Príprava práškovej medi a z nej chloridu meďného. Kyselina trihydrogenboritá - príprava a jej všestranné použitie. Termický rozklad; rozklad prášku do pečiva a salajky. Príprava fotocitlivého železitého komplexu a jeho redukcia pôsobením svetla. Využitie fotocitlivosti komplexu železa pri vytváraní obrazu malého nepriesvitného predmetu. Príprava pyroforického železa („horenie“ železa). Práca v nevodnom prostredí – príprava jodidu ciničitého. Príprava cis- a trans-akva-bis(aminoacetáto)meďnatého komplexu z dihydroxid-uhličitanu meďnatého a kyseliny aminooctovej (z glycínu).
Laboratórne cvičenie sa bude konať v rozsahu 3 – 5 vyučovacích hodín (podľa vybraných prác).
Názov: Nedeštruktívny prieskum identifikácie materiálov
Náplň: Využitie Infračervenej spektroskopie s Fourierovou transformáciou, Röntgenovej fluorescenčnej analýzy a optickej mikroskopie na zistenie materiálového zloženie skúmaného modelového objektu dedičstva
Ochrana kultúrneho dedičstva predstavuje komplexný systém nadväzujúcich činností, pozostávajúci z prieskumu a výskumu, konzervovania či reštaurovania a uchovávania objektov. Historici umenia, konzervátori a archeológovia sa najčastejšie zaoberajú otázkami kde, kedy a kým bol objekt vytvorený a aké je jeho materiálové zloženie. Významnú úlohu zohráva výber vhodných metód analýzy a identifikácie. V mnohých prípadoch základnou požiadavkou na aplikované metódy je nedeštruktívny prístup, keďže sa pracuje s originálmi, objektmi s veľkou historickou a umeleckou hodnotou. Materiálová analýza sa zväčša zakladá na kombinácii viacerých vhodne zvolených metód (spektroskopických, chromatografických, mikroskopických, chemických), ktorých výsledky vytvárajú komplexný obraz o skúmanom objekte.
Laboratórne cvičenie sa bude konať v rozsahu 3 – 4 vyučovacích hodín.
Názov: Laboratórne cvičenie z technológie výroby papiera – Výroba ručného papiera
Cieľ cvičenia:
Študenti sa ponoria do sveta technológie výroby papiera. Rozšíria si znalosti o histórii vzniku tohto jedinečného média, ktoré sprevádza ľudstvo už stáročia. Dozvedia sa, ako sa papier vyrábal v minulosti a ako sa postupne premenil na strategickú surovinu modernej spoločnosti.
Náplň:
- stručný pohľad na historický vývoj výroby papiera,
- základné poznatky o technológii výroby vláknitej suspenzie a formovania hárkov,
- praktická časť: študenti si vlastnoručne vyskúšajú výrobu ručného papiera
Záver:
Cvičenie poskytne študentom jedinečnú možnosť prepojiť históriu a technológiu. Na vlastnej skúsenosti spoznajú, že aj za obyčajným listom papiera sa skrýva bohatý príbeh vedy, remesla a kultúrneho dedičstva.
Laboratórne cvičenie sa bude konať v rozsahu 3 – 4 vyučovacích hodín.
Názov: Laboratórne cvičenie z potravinárskej technológie
Náplň: Výber z prác:
Izolácia aromatických látok z prírodných zdrojov (z levandule, rozmarínu, rasce a pod.). Spôsoby izolácie prírodných aromatických látok: Soxhletova extrakcia, destilácia s vodnou parou, macerácia.
Fyzikálne charakteristiky tenzidov. Stanovenie povrchového napätia tenzidov (pracie prostriedky, saponáty, emulgátory a iné).
Laboratórne cvičenie sa bude konať v rozsahu 3 –5 hodín (podľa vybraných prác).
Názov: Laboratórne cvičenie z forenznej analýzy
Náplň: Študenti si v 3 cykloch vyskúšajú veľmi časté úlohy forenzného chemika: zisťuje obsah výbušnín na mieste činu, skontroluje, či dokumenty neboli falšované a zistí kontaminované / otrávené produkty (potraviny).
- cyklus (70 min) Precvičíme si novú ekologickú analytickú metódu na stanovenie nitroaromatických látok, vrátane trinitrotoluénu (TNT), vo forenzných vzorkách ako sú povýbuchové zvyšky. Metóda využíva novú techniku - mikroextrakciu so sorbentom v ihle striekačky (MEPS) s následnou rýchlou kapilárnou plynovou chromatografiou so selektívnou detekciou (GC-ECD), kde sa zachytené a extrahované látky separujú, detegujú a určí sa ich obsah.
- cyklus (70 min) V ďalšej časti otestujeme pravosť a rozdiely medzi náplňami písacích potrieb tenkovrstvovou chromatografiou.
- cyklus (70 min) Skontrolujeme, či ovocie, detská výživa, alebo včelie produkty neboli otrávené pesticídmi a zrealizujeme extrakciu pesticídov postupom QuEChERS s následnou analýzou metódou GC a hmotnostnou spektrometriou (MS).
Laboratórne cvičenie sa bude konať v rozsahu 3 – 4 hodín.
Počet študentov – 3 skupiny po 4 študentoch a každý študent prejde 3 cyklami v rôznom poradí.
Názov: Laboratórne cvičenie z forenznej analýzy cenín a dokumentov mikroskopickými metódami
Cieľom práce je optickým mikroskopom s digitálnou kamerou zosnímať a charakterizovať ochranné prvky cenín a dokumentov za účelom kriminalisticko-expertíznej analýzy s využitím 3D mikroskopie, obrazovej analýzy skúmaných prvkov a fluorescenčnej mikroskopie.
Laboratórne cvičenie sa bude konať v rozsahu 3 – 4 vyučovacích hodín.
Základy polygrafie
Profil absolventa | Absolvent vzdelávacieho programu ovláda východiská, princípy a postupy polygrafickej technológie a komputerizovaných technológií spracovania textu a obrazu, je oboznámený s najnovšími poznatkami o polygrafických materiáloch, s metódami tlače a hodnotenia kvality v polygrafickom výrobnom reťazci. |
Osnova | Úvod do technológie výroby tlačených médií a potlačených obalov Základy typografie a spracovanie textu Grafická reprodukcia. Spracovanie obrazu Farba v grafickej reprodukcii, základy kolorimetrie Princípy systémov riadenej reprodukcie farby (CMS) Svetelné zdroje a svetelné prvky v polygrafii Príprava tlačových foriem pre analógové techniky tlače Tlačové farby Príprava a vlastnosti viacvrstvových systémov Papier – informačné médium, výroba papiera a jeho vlastnosti Princípy analógových a digitálnych tlačových techník, kvalita tlače Dokončovacie spracovanie – lakovanie a laminovanie výtlačkov, knižné väzby Balenie potravín a požiadavky na obalové materiály Multimédia, tlačená elektronika a materiálová tlač |
Odborný garant | Ing. Vladimír Dvonka, PhD. |
Organizačný garant | Ing. Vladimír Dvonka, PhD. Tel.: 02 59 32 52 21 Email: vladimir.dvonka@stuba.sk |
Dĺžka vzdelávacieho programu | 60 hodín forma: 5 dvojdňových sústredení v priebehu jedného semestra |
Miesto konania | Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave |
Cena | 650 € |
Priznané právo | Akreditovaný vydalo MŠVVaŠ SR, číslo: 0473/2024/34/1 Platnosť akreditácie od: 22. 2. 2024 do doby platnosti príslušného akreditovaného vysokoškolského študijného programu |
Kľúčové slová | polygrafia, kolorimetria, obaly, materiály, tlačové techniky |
Obsah | Východiská, princípy a postupy polygrafickej technológie, komputerizovaných technológií a spracovania textu a obrazu, najnovšie poznatky o polygrafických materiáloch, metódach tlače a hodnotení kvality v polygrafickom výrobnom reťazci |
Druh vzdelávania | |
Forma | Prednášky, exkurzia |
Cieľová skupina | Pracovníci polygrafického a obalového priemyslu, riadiaci pracovníci, technológovia, pracovníci marketingu, pracovníci grafických štúdií, vydavateľstiev a reklamných agentúr, samostatní podnikatelia v polygrafii a príbuzných oblastiach. Požadované vzdelanie minimálne stredoškolské. |
Odbor | polygrafia |
Forma ukončenia | Osvedčenie o absolvovaní akreditovaného kurzu |
Seminár pre stredoškolských učiteľov prírodovedných predmetov
Profil absolventa | Absolvent vzdelávacieho kurzu nadobudne aktuálne poznatky z prírodovedných predmetov (najmä chémie, biológie a fyziky) a z príbuzných odborov, ktoré bude schopný využívať pri vyučovaní, pri príprave žiakov na vysokoškolské štúdium a pri práci s talentovanými žiakmi. |
Osnova |
Prednášky (12 h) Exkurzia po FCHPT (2 h) Každoročne aktualizované témy zamerané predovšetkým na správnu výživu a životosprávu, chémiu bežného života a ochranu zdravia, nové trendy v chemických technológiách a v ochrane životného prostredia, na aktuálne témy z prírodovedných predmetov a na využívanie informačno-komunikačných technológií (IKT). |
Odborní garanti | Ing. Mário Izakovič, PhD. a Ing. Miroslava Puchoňová, PhD. |
Organizačný výbor | Ing. Mário Izakovič, PhD.; Ing. Miroslava Puchoňová, PhD.; Ing. Jaroslava Maroszová, PhD. |
Dĺžka vzdelávacieho programu | 14 h |
Forma | prezenčná |
Miesto konania | FCHPT STU v Bratislave |
Termín konania |
každoročne koncom augusta |
Cena |
0 EUR |
Vážené kolegyne, vážení kolegovia,
srdečne Vás pozývame na XXXIX. Seminár pre stredoškolských učiteľov prírodovedných predmetov s názvom „Na potulkách“, ktorý sa bude konať 21.8. a 22.8.2025 v Aule F. Kozmála na prízemí v novej budove Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.
Nižšie nájdete pozvánku, predbežný program seminára a záväznú prihlášku.
Účasť na seminári je bez poplatkov.
V prípade záujmu o ubytovanie vyplnené záväzné prihlášky posielajte do 21.mája 2025. Ak nemáte záujem o ubytovanie, stačí zaslať prihlášku najneskôr
do 27. júna 2025 na adresu miroslava.puchonova@stuba.sk alebo sa môžete prihlásiť aj online cez Google Formulár
V prípade záujmu a ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať.
Organizačný tím