Prejsť na obsah
Dianie na FCHPT

O tom, že štúdium na Slovensku je zaujímavé nielen pre slovenských študentov sa môžete presvedčiť aj v tomto rozhovore. Dozviete, čo sa najviac páči zahraničným študentom na našej fakulte, ako a čo študujú v tejto pandemickej dobe…. ale aj to, že im na Slovensku napríklad chýba domáca strava a jedálniček z ich krajiny, napr. také konské mäso u kazašských študentov☺…..


V rámci programov Erasmus+ a Národný štipendijný program sa rozhodlo viac ako 40 študentov pre štúdium zimného semestra 2021 na našej fakulte. Každoročne prichádzajú prostredníctvom týchto programov na fakultu desiatky mobilitných študentov. (Pred pandémiou ich bývalo aj viac ako 100 za rok). Z Európy sú to najmä študenti z Francúzska, Španielska, Portugalska, Nemecka, Talianska, Grécka; z ostatných štátov sú to študenti z Turecka, Kazachstanu, Ruska, Mexika atď. Tento akademický rok sa ku nám hlásia aj z ďalších krajín ako je Uzbekistan alebo Brazília.

V tomto rozhovore sme oslovili dve študentky, Akosh Zhaksylykovu z Kazachstanu a Elizavetu Buintsevu z Ruska, ktoré nám prezradili zaujímavé informácie o ich štúdiu, študentskom živote v Bratislave a o ich domovine…


Vedeli ste niečo o Slovensku predtým, než ste sem prišli? Čo vás najviac zaujalo alebo prekvapilo?

Akosh:
„Vedela som, že Slovensko je v strednej Európe. Nič viac. Mňa najviac zaujal Devínsky hrad, je naozaj nádherný.“

Elizaveta:
„Nevedela som veľa o Slovensku. Najviac ma prekvapilo, že tu nemáte metro ako v iných európskych krajinách. Ale pochopila som, že tu nie je až tak potrebné, keďže tu máte veľa električiek a autobusov. Už viem o Slovensku, že je tu veľa hradov a historických pamiatok. Všetkým u nás doma odporúčam, aby si ich prišli pozrieť.“

Ktorý študijný program ste si vybrali a čo vás viedlo práve k tomuto programu?

Akosh:
„Som tu v rámci Národného štipendijného programu SAIA. Chcela som sa naučiť niečo nové, niečo čo sa u nás neučí. Vybrala som si predmety z rôznych programov, pričom najviac  ich je z potravinárstva a z ochrany životného prostredia.“

Elizaveta:
„Vybrala som si hlavne predmety o výrobe liekov, farmaceutické inžinierstvo, chémia liekov, organické technológie atď. Vyzerá to ako zaujímavý program, ktorý som na mojej univerzite v Moskve nemala. Dúfam, že moje vedomosti budem môcť využiť v budúcej profesii a to je super.“


Viete si predstaviť, že by ste zostali na Slovensku aj po štúdiu?
Akosh:
„Úprimne asi nie. Mám rada Bratislavu, viete, sú tu teplé večery a Bratislava je útulné mesto, ale doma je doma. Chýbalo by mi Almaty a naše vysoké hory“

Elizaveta:
„Páči sa mi táto krajina a občas si predstavujem možnosť zostať tu na Slovensku. Páči sa mi kultúra aj tradície, rada sa učím slovenský jazyk. Máme toho vela spoločného. Chcela by som si nájsť čas na návštevu viacerých miest na Slovensku.“


Čo by ste si priniesli zo svojej krajiny na Slovensko? Alebo čo vám najviac chýba?

Akosh:
„Budete sa mi asi smiať, ale v našej krajine máme radi mäso z koní a oviec. Pijeme ich mlieko. Tieto produkty mi chýbajú.“

Elizaveta:
„Z mojej rodnej krajiny by som si chcela priniesť rodičov, sestru a priateľov, aby sa mohli tiež prejsť po Slovensku. Najviac mi chýbajú kyslé polievky, halušky a pohánka, ktoré sa v Moskve predávajú skoro všade.“


Chodíte často domov?

Akosh:
„Nechodím často domov, je to ďaleko a cestovné náklady sú vysoké.“

Elizaveta:
„Ešte som sa zatiaľ domov nevrátila, ale plánujem ísť na Silvestra, navštíviť moju rodinu. Porozprávať im o Slovensku“


Keďže sa nachádzame v pandemickej situácii a vyučovanie je viac-menej online, stretli ste sa už so svojimi spolužiakmi a učiteľmi? 

Akosh:
„Áno, učíme sa prezenčne aj dištančne. Učitelia sú milí a chápajúci ľudia.“

Elizaveta:
„Áno, väčšina predmetov je prezenčne, “naživo”. Komunikujem so študentmi nielen zo Slovenska, ale aj z ďalších krajín. Prekvapilo ma, koľko ukrajinských študentov chodí na fakultu. Je len dobré, keď môžem zdieľať skúsenosti a spoznať záujmy iných ľudí. Učitelia sú skúsení, znalí, hovoria s nami nielen o chémii, ale aj ďalšie zaujímavé informácie. A často sú vtipní, aby bola na hodinách aj zábava. Som tu šťastná, všetko je super.“

Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa úspechov počas štúdia na našej fakulte. 

A našim slovenským študentom pripomíname, že ak by ste chceli študovať chemickú a potravinársku technológiu v spoločnosti zahraničných študentov, tak prihlasovanie na bakalárske štúdium na FCHPT STU
začína 1. decembra 2021