Prejsť na obsah
Dianie na FCHPT

Týždenník pre Záhorie 16/02/2015

Autor: VERONIKA FOLENTOVÁ

Zaradenie: relax

Užívanie vitamínov nemá byť náhradou pestrej stravy. Vitamíny nie je vhodné konzumovať v nadmernom množstve, môže to viesť k nerovnováhe organizmu, maskovaniu nedostatku iného vitamínu či dokonca poškodeniu organizmu. No v označení výživových doplnkov sa musia uvádzať množstvá jednotlivých vitamínov a minerálnych látok, odporúčané denné dávky a upozornenie, že stanovená odporúčaná denná dávka sa nesmie prekročiť a výživové doplnky sa nesmú používať ako náhrada pestrej stravy. Tvrdí to Eva Hybenová z Ústavu biochémie, výživy a ochrany zdravia Slovenskej technickej univerzity.

Sú lepšie prírodné vitamíny alebo radšej syntetické? Eva Hybenová na túto otázku odpovedá: „Chemicky ide o tie isté látky. V potravinách sú vitamíny často viazané na iné látky, najčastejšie na sacharidy alebo bielkoviny, kým vo vitamínových prípravkoch ide o samotné „čisté“ vitamíny. Absorpcia vitamínov z potravy je spravidla nižšia ako pri vitamínových doplnkoch. Spracovanie potravín, najmä tepelné, môže viesť k značným stratám. Mnohé z vitamínov strácajú svoju účinnosť v dôsledku svetla a vzdušného kyslíka. Syntetické vitamíny sú v porovnaní s prírodnými zväčša stabilnejšie.“

VERONIKA FOLENTOVÁ

VIĎ AJ: Vitamíny z lekárne? Pestrá strava zdravému človeku postačí
               - úplny rozhovor s Evou Hybenovou /SME.SK 1.10.2014/