Prejsť na obsah
Dianie na FCHPT

Markíza, 19:00 02/07/2014

Zaradenie: z domova

Relácia: Televízne noviny

Patrik Švajda, moderátor: „Zahustiť fašírky drevenými pilinami? Žiadny problém. Aspoň nie pre majiteľov niektorých fastfoodov.“

Martina Šimkovičová, moderátorka: „Na povrch opäť raz prenikli zaujímavé informácie a zdá sa, že na dreve si okrem bobrov brúsime zuby aj my ľudia.“

Henrieta Hajtová, redaktorka: „Ako zväčšiť objem mäsa bez mäsa? Odpoveď je jednoduchá. Pridáme tam niečo iné. Podobne ako pri víne.“

Prof. Ing. Peter Šimko, DrSc., Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU, Bratislava: „Ak mám liter kvalitného vínu a polku, pol litra toho vína vypijem a chce mať liter vína, no tak tam dolejem pol litra vody a zase mám liter vína, že?“

Henrieta Hajtová: „Alebo si urobíme pirohy po špekulantsky. Cesto jednoducho nadstavíme rozmočeným kartónom ako tento ázijský expert. No a fašírky zase možno premiešať s drevenými pilinami. Aspoň tak to píše americká tlač o svojej gurmánskej pýche - hamburgeroch. Na to, aby sme zistili, že toto mäso nie je stopercentné mäso, nepotrebujeme žiadne zložité laboratórne prístroje. Postačí nám náš vlastný čuch.“

Prof. Ing. Peter Šimko, DrSc.: „Z tohto výrobku nie je cítiť ten typický lahodný fragment mäsovej vône.“

Henrieta Hajtová: „No, aby sme veci uviedli na správnu mieru. Piliny neukradli z výstelky škrečkovej klietky.“

Prof. Ing. Peter Šimko, DrSc.: „Drevo sa vlastne skladá z niekoľkých prírodných polymérov. Jedným z tých polymérov je celulóza a celulóza už môže byť súčasťou a aj je účasťou, celulóze je povolená aditívna látka pokiaľ sa opracuje a je povolená pridávať do potravín.“

Henrieta Hajtová: „A tak ju v rôznych podobách nájdeme v potravinách, či liekoch. Hojne s ňou totiž pracuje aj farmaceutický priemysel. Je to nevstrebateľná vláknina. No oproti prírodnej z ovocia a zeleniny je to produkt chemického priemyslu.“

MUDr. Tomáš Koller, PhD., gastroenterológ - Gastroenterológia, UNB: „Že možno že pri tej výrobe tam vznikajú aj nejaké iné látky, ktoré tam zostávajú a tie môžu byť nepriaznivo...teda môžu nepriaznivo vplývať na zdravie. A to nevieme vlastne zatiaľ.“

Henrieta Hajtová: „S istotou však vieme, že keď si kupujeme mäso, asi málokto očakáva, že spolu s ním pochrúmeme aj drevo.“