Od r. 1957 patrí každý tretí májový utorok Svetovému dňu mlieka. Rozhodli o tom odborníci na výživu, ktorí sa v tom roku stretli na medzinárodnej konferencii v Interlakene vo Švajčiarsku. A kde by si tento deň už mali pripomínať, ak nie na jednej z troch fakúlt na Slovensku, kde sa potravinárske vedy a technológie učia a skúmajú. Túto skutočnosť zdôraznil dekan FCHPT STU prof. Ing. Ján Šajbidor, DrSc. v úvodnom slove, ktorým privítal účastníkov odborného seminára. Seminár zorganizovala Potravinárska sekcia Slovenskej spoločnosti pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV a Slovenská spoločnosť pre výživu v spolupráci s Ústavom potravinárstva a výživy FCHPT STU. Dňa 25. mája 2016 sa na ňom stretli odborníci z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, Štátnej veterinárnej a potravinárskej správy SR, Úradu verejného zdravotníctva SR, Slovenskej potravinárskej komory, ďalších úradov štátnej správy, vzdelávacích inštitúcií, priemyselných podnikov a profesijných organizácií.
V programe odborného seminára vystúpil doc. MUDr. Igo Kajaba, PhD. z medicínskeho centra CarnoMed, s.r.o., expert v oblasti nutrície a klinickej dietológie, s prednáškou na tému „Mlieko v prevencii a liečbe osteoporozy“. Osteoporóza predstavuje jeden z najzávažnejších globálnych zdravotných problémov 21. storočia u obyvateľstva vo vyspelých krajinách - WHO ju označuje za novú tzv. civilizačnú chorobu. V SR ňou trpí po 50. roku veku života každá tretia žena a každý šiesty muž, po 70. roku života je počet ochorení ešte výraznejší, pričom sa pôvodný pohlavný rozdiel zmierňuje. Podľa odhadov sa táto choroba týka u nás vyše pol milióna ľudí. Medzi rizikové faktory vzniku osteoporózy, ktoré môžeme ovplyvniť prevenciou patria: nedostatočný príjem vápnika (ktorý sa bez mliečnej výživy nedá zabezpečiť), deficit vitamínov D a K, špecifické poruchy resorpcie (ovplyvnené vysokým príjmom tukov a nepomerom Ca:P a Ca:Mg), chorobná chudosť a nedostatky v životospráve (nedostatok telesnej aktivity, fajčenie, nadmerné pitie alkoholu a čiernej kávy). Pri predchádzaní osteoporóze hrá teda mliečna výživa významnú úlohu, pričom v súčasnosti sa spotreba mlieka u nás pohybuje pod úrovňou kritickej hranice nutričnej bezpečnosti.
Ing. Karol Herian, CSc., emeritný riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline, vo svojej prednáške na tému „Spoločenský prínos mlieka“ vyzdvihol význam Svetového dňa mlieka pri presadzovaní zdravej mliečnej výživy, ktorá pomáha ľuďom pri riešení zdravotných problémov a zlepšovaní stravovacích návykov a tiež v presadzovaní využívania takých technológií na spracovanie mlieka, ktoré neznižujú jeho výživné a zdravotné účinky. Dôležitým cieľom v podmienkach Slovenska je aj zvýšenie spotreby mlieka, v ktorej sme hlboko pod úrovňou odporúčanej spotreby. Stav dojníc v súčasnosti predstavuje iba niečo nad 27 % z ich počtu v r. 1990. Úžitkovosť síce vzrástla odvtedy takmer o 185 %, avšak produkcia mlieka poklesla na 46,3 %. Spotrebou mliečnych výrobkov – konzumného mlieka 53,4 kg/osobu/rok, kyslomliečnych výrobkov 13,2 kg/osobu/rok, syrov 9,2 kg/osobu/rok a masla 3 kg/osobu/rok sa nachádzame cca na 50-70 % spotreby starých členských štátov EU (EU-15). Odporúčaniami na zlepšenie súčasného stavu sú postupné obnovenie slovenskej potravinovej sebestačnosti a konkurencieschopnosti, podpora aktivít na zvýšenie domácej spotreby, zvýšenie záujmu mladých ľudí o prácu v poľnohospodárstve, ochrana domácich zdrojov (ľudských a pôdnych) a zjednodušenie legislatívy s cieľom ľahšieho a rýchlejšieho využitia a spracovania domácich surovín.
Na záver odborného seminára predstavil Ing. Ján Keresteš zo spoločnosti NIKA, s.r.o. knihu s názvom „Mlieko vo výžive ľudí“, ktorú napísal spolu so širokým kolektívom autorov. Kniha sa v jednotlivých kapitolách zaoberá históriou a súčasnou situáciou v oblasti mliekarenstva v SR, zložením a biologickými funkciami mlieka, jeho výživovými vlastnosťami a zdravotnou prospešnosťou. Po predstavení knihy nasledoval jej krst. Úlohou krstného otca boli poverení dekan FCHPT prof. Šajbidor a známy ovocinár, prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc.
Po ukončení seminára nasledovala jeho neoficiálna časť, ktorou bola bohatá diskusia pri bohatom pohostení, za ktoré mohli účastníci poďakovať štedrým sponzorom a Ing. Ladislavovi Staruchovi, PhD., ako hlavnému organizátorovi seminára. Vďaka patrí aj jeho spolupracovníkom z Ústavu potravinárstva a výživy FCHPT STU. Môžeme konštatovať, že tento seminár bol významným príspevkom k podpore výroby a spotreby mlieka u nás.
Dekan FCHPT víta účastníkov seminára
Ing. Keresteš predstavuje knihu Mlieko vo výžive ľudí
Prof. Hričovský krstí knihu Mlieko vo výžive ľudí